tisdag 14 september 2010

Låt dig inspireras


"Ja visst gör det ont när knoppar brister, varför skulle annars våren tveka?" Det var så poeten Karin Boye skrev i sin kanske mest berömda dikt och visst har jag hämtat min inspiration av den när jag fotograferade den här bilden. Mycket av min inspiration finner jag i andra fotografers bilder men jag hittar den lika ofta i andra sätt att uttrycka sig.
Tänk efter en stund, var finner du din inspiration?

10 kommentarer:

 1. spännande! Vad är det för blomma, är det en frökapsel till en iris om hösten eller ståndare i en blomma, eller är det en knopp som väntar på att blomma...

  Inspiration kan jag nog finna i det mesta, i bland på de mest oväntade sätt. Om man bara är öppen så ramlar inspirationen bara över en när man minst anar. Jag söker sällan inspiration utan låter den söka mig... ännu en flummig avslutning *skratt*

  SvaraRadera
 2. Tack för din komentar, Maja. Det är en knopp som håller på att blomma ut. Vilken sorts blomma det är vet jag inte säkert men en lilja, kanske brandlilja kan ligga nära till hamds.

  Intressanta tankar. Tror du att man kan träna upp det som kallas för inspiration? Det tål att funderas på tycker jag...

  SvaraRadera
 3. hm... har inte funderat så mycket på det där med att träna upp, men för min egen del är det inte intressant.

  Men det känns lite som en presterad inspiration och jag är lite mer inne på att inspirationen ska få flöda fritt, utan ett mål eller en plan.

  Just för att mitt "tidigare liv" var så väldigt fullt av presterat skapande, forcerad inspiration. Tycker att det tömmer kraften som fri kreativitet och inspiration fyller en med, så det är inget som jag skulle sträva efter.

  ... men som jag brukar säga, to each his own!

  SvaraRadera
 4. Forcerad inspiration känns inte som något man ska sträva efter. Själv försöker jag att fylla på mitt förråd med så mycket som möjligt. Konst, musik filmer och böcker till exempel. Naturligtvis av sådant som är intressant för mig men även med öppna sinnen att prova nya saker.

  Däremot kan jag inte sitta och vänta på att inspirationen ska komma, den kommer när jag sätter igång i stället. Ska jag vänta på den kommer jag nog att sitta där och vänta och vänta och vä...

  SvaraRadera
 5. "Det är bara att hugga i!" :) Eller?... Håller med om att forcerad inspiration inte är något att sträva efter, men jag menar nog också att inspirationen inte alltid behöver forceras fram utan att den faktiskt ganska ofta kommer till en när man väl tar tag i något. Fin bild som väl illustrerar K.B:s vackra ord.

  SvaraRadera
 6. Inspiration tycker jag man får från många olika saker. Jag tycker om att titta på andras bilder, men planerar sällan mina fotograferingar utan inspirationen kommer... Människor inspirerar, det som händer kring mig osv.

  SvaraRadera
 7. Inspiration...Den bara kommer liksom. Oftast utifrån något som har hänt,vare sig det gäller fotografering eller målande osv....
  Min kommer oftast sent på kvällen, när rastlösheten slår på i stället för tröttheten tex. Eller om jag är nöjd och lugn över något. Det faller på precis när som helst. Men, sen tror jag man till viss del KAN träna inspiration.Som jag som tex älskar att fotografera ansiktsuttryck eller liknande...Man tittar begrundar, ser...Och inspirationen kommer fram fast lite annorlunda för den formas som ideer...Tycker jag;-)

  SvaraRadera
 8. @Ulrika Ja, jag kan inte göra annat än att hålla med dig. Att ta tag i saker gör ofta att man kommer igång. Kul att du tyckte min bild passade in till hennes dikt.

  SvaraRadera
 9. @Carina Möten och framför allt möten med människor kan inspirera. Det gäller även precis som du skriver att vara vaken på det som händer runt omkring. Att vara nyfiken på saker kan hjälpa till att finna inspiration. Tack för att du delar med dig av dina tankar.

  SvaraRadera
 10. @Madde Det stämmer nog att vissa människor finner mer inspiration vid särskilda tidpunkter på dygnet. Det kan ju även vara så att man finner den när man är alldeles ensam medan andra vill ha hög musik och full fart runt sig för att kunna bli riktigt peppad. Tack för dina fina ord och kommentar Madde.

  SvaraRadera